Sports, Health & Style

Inspiring Women to be their Favorite Self

Healthy Foods, Fitness & Travel 

view:  full / summary

China-Beijing-1

Posted by Fébe Verbesselt on March 17, 2017 at 4:00 AM Comments comments (1131)

Beijing, China 1


De eerste dag zit erop! Een lange dag, we waren 11u op stap vandaag.

Eerst wil ik ik graag een paar praktische zaken delen, voor het geval je graag naar China wilt :)


Om voor vertrek te regelen: zorg dat je verschillende VPN-apps en browsers op je laptop/smartphone installeert, want Facebook, Google, Gmail en Instagram worden geblockt in China.


Op de luchthaven had ik vlot toegang tot Hotmail en zelfs Facebook, maar Instagram werkte niet.


Ik stak voor vertrek mijn licht op bij een aantal internet kenners en ik installeerde op mijn telefoon Hola, Opera en Betternet. Voorlopig werkt enkel de betalende versie van Betternet, daar kan ik alles mee doen. Dit kan wel schelen van hotel tot hotel, ik houd jullie op de hoogte in volgende blogs ;)

Op mijn laptop installeerde ik Tor browser waar je anoniem mee kan surfen. Dit werkt ook, maar wel heel traag.


Geld: in tegenstelling tot de meeste reisbestemmingen, waar de goedkoopste manier om aan lokale munt te geraken afhalen is met creditcard, wissel je in China best Euro’s in een wisselautomaat. Hier lees je je paspoort in, en je schuift je biljetten gewoon in de machine. Je betaalt een kleine commissie van ongeveer 3 euro per transactie. Haal je geld af met je creditcard, dan betaal je maar liefst 20% hierop! De wisselautomaten zijn vaak aanwezig in de hotels.


WC’s: de wc’s zijn een ramp hier!!! In het beste geval vind je een gat in de vloer waar je boven moet gaan hangen (ook in de restaurants). Als je geluk hebt, hangt er buiten ergens een rol waar je wat papier kan afhalen, maar meestal wordt zelfs dat je niet gegund :) Kleenex mee nemen is dus de boodschap :p (en eventueel een maskertje, want de geur krijg je er ook cadeau bij!)


Eten: ook het eten is écht niet wat ik gewoon ben, ik sta nochtans altijd open voor de lokale keuken en meestal smaakt mij dat wel, maar hier smaakt alles hetzelfde, en je krijgt ook echt weinig. Je kan ook nooit echt uitmaken wat je nu aan het eten bent, het kan vis, kip, of varken zijn, maar misschien is het ook hond, wie zal het zeggen? De structuur van het voedsel is hier gewoon helemaal anders. Echt niet mijn ding! Gelukkig ben ik wat eten betreft altijd goed voorzien vanuit België, mijn proteinerepen zullen deze keer heel goed van pas komen. Het ontbijt in het hotel is ook wel in orde, tussendoortjes mee gritsen van het buffet is dus ook aangewezen ;)


Smog: Op het eerste zicht lijkt de smog in Beijing niet zo erg, omdat je het niet echt ruikt (in Santo Domingo ruik je echt de uitlaatgassen van de auto’s, en in eerste instantie vond ik het daar erger dan hier), maar aan het eind van de dag voel je de smog aan gans je lijf: je ogen prikken, je gezicht en handen voelen zanderig en droog aan, je lippen zijn uitgedroogd en je hebt ongelooflijke dorst (ik dronk vandaag 2,5l water), je longen zitten precies dicht en je keel voelt rauw aan. Tip: smeer een goede dagcrème! Ik heb vanavond eerst mijn propolis crème gesmeerd, en dan pas mijn nachtcrème (Propolis ontsmet en beschermt de huid). Morgen ga ik eerst opnieuw mijn propolis crème smeren, en dan pas mijn dagcrème erop. Ik heb geen maskertje mee, maar eigenlijk is dat geen overbodige luxe. De stad lijkt donker, ook al schijnt de zon, er hangt net een sluier voor. Je ziet bijna nooit een blauwe lucht in de stad. Op foto’s zie je ook dat de kleuren minder levendig zijn.


Taal: De mensen spreken hier enkel Chinees. Zelfs in de hotels spreekt men maar weinig Engels. Ook de gidsen spreken niet perfect Engels. Helemaal alleen rondtrekken zou ik dus zelf niet doen in China. Als je verdwaalt, is er niemand die je kan helpen...


De Chinezen: De Chinezen zijn écht super vriendelijk! Het is hier veilig om rond te lopen, geen gevaar voor pickpockets, of andere kleine criminaliteit. Wel moet je oppassen voor het aankopen van fake souvenirs, en opletten dat ze je de juiste biljetten terug geven (het hoofd van Mao moet er op staan ;) ) Als toerist ben je hier een attractie, ze filmen en fotograferen je zonder te vragen, en willen met je samen op de foto (selfieeeeee!)


Allright, over naar Beijing dan!

Beijing is de hoofdstad van China, en telt 20 miljoen inwoners... Crazy!!! Om van de ene kant naar de andere te rijden, heb je 3 uur nodig (zonder files). Het is echt een grote, moderne stad, heel proper en georganiseerd. Geen gekke chauffeurs, propere straten, en ook veilig om in rond te wandelen.


Vandaag bezochten we eerst de Hutong, de originele Chinese huizen met binnenplaatsen, waar een ganse familie samen woont in een klein aantal vertrekken. De huizen zijn hun eigendom, maar kunnen nooit verkocht worden. Als ze ze weg doen, worden ze eigendom van de staat. Tot voor kort was het ook zo dat je, als je een eigendom bezat, dit na 70 jaar terug eigendom van de staat werd. Dit is nu afgeschaft. De huizen in Beijing zijn heel duur. Een appartement van 100m2 kost hier meer dan 1 miljoen euro...
Na een tocht met de Riksja bezochten we de Tempel van de Hemel. De keizer organiseerde hier één keer per jaar een viering, een offering voor hun god (de Draak), om de oogst te zegenen.
De kleuren zijn blauw (symboliseert de hemel), en groen (symboliseert de aarde), en betekent dus de connectie tussen hemel en aarde. Andere populaire kleuren in China zijn geel (vorstelijk) en rood (macht). De twee dieren die het meest een rol spelen zijn de draak en de leeuw.Na een karige lunch trokken we verder naar het Tiananmenplein. Hier zijn gruwelijke dingen gebeurd, maar daar kon (lees: mocht) onze gids niets over vertellen. Enkel het goede nieuws kan hij ons mee delen. Een teken dat de Chinezen nog steeds onwetend én onder de duim worden gehouden.


Vanuit het Tiananmenplein trokken we door de Verboden Stad. De enige man die daar woonde, was de keizer, samen met een hele hoop concubines, en euneuchen die hem dienden. Je ziet deze gebouwen en tuinen passeren in de film The last Emperor.


Na het diner (gelukkig al iets beter dan de lunch!) gingen we terug naar het hotel, waar een douchke enorm deugd deed. Ik kocht Pringles en M&M’s in het winkeltje van het hotel (HONGER!!!!), maar zelfs dàt smaakt anders :'(


Morgen beklimmen we de muur, ik ben benieuwd!!!

Have a pleasant flight: Tips & Tricks onderweg

Posted by Fébe Verbesselt on March 14, 2017 at 9:25 AM Comments comments (455)


Have a pleasant flight!


 

Op mijn 18e maakte ik mijn eerste vliegreis. Samen met een vriendin, naar Egypte. Het begin van een verslaving, mijn grootste passie naast fitness en dans: de wereld ontdekken.


Nu, 14 jaar later, heb ik een gemiddelde van 2 à 3 vliegreizen per jaar op mijn repertoire staan. Heen en terug maakt dat zo'n 60 à 80 vluchten zonder tussenstops bij te rekenen, waarbij ik redelijk wat ervaring opgedaan heb om mijn travel time zo smooth mogelijk te laten verlopen.


In dit blogje wil ik ze graag met je delen! Het begint allemaal thuis, bij het inpakken:

 

1. Valiezen maken

Ik HAAT valiezen maken! Alhoewel ik het eigenlijk al gewoon zou moeten zijn en er al heel wat minder tijd in moet steken, blijf ik er toch nog te lang mee bezig naar mijn zin. Mijn eerste stap is mijn checklist, die ik bewaar in google docs. Elke reis wordt deze aangepast, omdat ik verander en omdat ook mijn gewoontes veranderen, dus ik heb andere dingen nodig. Ik print ze gewoon af, en noteer en schrap wat ik extra of niet meer nodig heb op reis. Na mijn reis volgt dan de update op PC.

 


In de twee weken voor mijn vertrek, begin ik spulletjes te verzamelen en leg ze allemaal op 1 plaats in de slaapkamer. Alles wat ik tijdens mijn dagelijkse bezigheden tegen kom en niet meer nodig heb, verzamel ik daar. Mijn checklist ligt daar ook, en ik vink alles af wat daar klaar ligt.  Telkens als ik even tijd heb, maak ik 1 deel van mijn valies klaar: medicatie, toiletartikelen, outfit, multimedia, enz.

 


De grootste opdracht zijn mijn outfits... Ik ben nogal maniatisch daarin!!! Vroeger had ik bergen kledij mee waarvan ik de helft niet droeg, dus nu is alles zorgvuldig uitgekiend zodat elk stuk uit mijn valies effectief gebruikt wordt op reis (en ik plaats over houd om extraatjes terug mee te brengen naar huis ;) )


Dit neem ik ongeveer mee als ik naar een zomerse bestemming trek:

2 lange broeken waarvan 1 aan bij vertrek, 4 tops, 2 strapless tops, 2 t shirts, 4 shorts, 3 kleedjes, 2 lichte truien, 2 jumpsuits, 2 sporttenues bestaande uit short, top en sportbra.


Alles wat ik mee heb, is combineerbaar. Zo creeër ik verschillende stijlen: sporty, sexy, strandproof, enzovoort. Het juiste paar schoenen doet al veel. Daarom heb ik altijd mee: sportschoenen bij vertrek, die zowel kunnen voor daguitstappen als om te gaan lopen/fitnessen. Die passen bij een lange broek zowel als bij een short, of een sportief kleedje.


Hakken. Hakken veranderen een outfit volledig! Onder een jeans of onder een shortje, of onder een kleedje, alles verandert instant met een mooi paar heels eronder.


Makkelijke slippers of sandaaltjes, die passen onder elke outfit, dus een neutraal kleur. Aangezien ik veel pink in mijn garderobe heb, neem ik meestal roze teenslippers mee, en nog een paar blauwe of zwarte. Ideaal voor een uitstapje naar de stad of om te gaan shoppen.


Strandslippers en een paar 'propere' slippers voor in de hotelkamer.


Ik heb drie verschillende toilettassen: 1 in plastiek voor alles wat kan uitlopen (die ik dan ook nog eens in een plastic zak steek), 1 voor medicatie, en 1 om alles te verzamelen wat niet kan uitlopen: stijltang, haaraccessoires, kam, ...


Dingen die ik soms durfde te vergeten toen ik nog geen lijstje had: nachtkledij, strandlakens,  zonnebril, sokken, tampons. Dit laatste is héél ambetant als je in een land komt waar ze dit niet kennen... :S

 


2.Handbagage:

Heel belangrijk voor mij en bezorgt mij ook heel veel stress omdat ik al een paar keer mijn handbagage heb moeten afgeven wegens te zwaar/al te veel passagiers met handbagage (bij Ryanair mogen slechts de eerste 90 passagiers hun handbagage mee nemen in de cabin)  :D Ik heb gelukkig nog nooit mijn bagage verloren, maar ik ben altijd voorbereid! Mijn lievelingskledij gaat in mijn trolley, net als mijn lievelingsschoenen, twee bikini's en een paar slips. Je weet nooit wat er kan gebeuren onderweg...


Verder heb ik een klein toilettasje waar ik van alle basis medicatie één strip in steek: brufen, anti-allergie medicatie, immodium, motilium, buscopan, alles wat je zou kunnen nodig hebben tijdens de reis.  In een aflsuitbaar plastic tasje (vloeistoffen!) heb ik materiaal voor twee vliegtuigkwaaltjes (later meer tips):

Vliegtuigklaporen: een neusspray

Vliegtuigbenen: een crème voor vaatproblemen

Wat ik nog in mijn handbagage heb: een powerbank, mijn laptop, een leesboek, de Flair, een notitieboekje, een nagelvijl, een zonnebril en alle reisdocumenten.


Eens ik alles verzameld heb, stop ik alles in de valies en doorstreep ik wat er al in zit. Zo heb ik een mooi zicht op wat er nog bij moet. De dag voor vertrek duid ik alles wat ik nog moet mee hebben aan met een fluo stift, zodat ik zeker niets vergeet.

 


3. Onderweg naar de luchthaven

Net voor vertrek check ik nog even of ik alle belangrijkste zaken mee heb: vliegtickets, paspoort, gsm+ lader, hotelvouchers, reservatie huurauto. De meeste tickets heb ik zowel op papier als op mijn gsm. Ik heb ook geleerd van op tijd te vertrekken. Vroeger kwam ik een uurtje voor vertrek aan op de luchthaven, wat voor enorm veel stress zorgt als de veiligheidscontroles wat moeizamer verlopen.

 


4. Op de luchthaven

Alles wat er uit moet tijdens de veiligheidscontrole, zit op een makkelijke plaats: mijn tasje met vloeistoffen, mijn laptop, mijn boardingpass en paspoort. Zo moet ik niet in mijn handbagage beginnen rommelen bij de security. Water breng ik niet meer mee, ik koop flesjes net na de controle om mee te nemen tijdens de vlucht.

 


5. Tijdens de vlucht:

Zoals ik zei, heb ik last van mijn oren bij het opstijgen en landen. Ik heb dus altijd kauwgom bij, en een neusspray om het neus/keel/oor kanaal vrij te maken. Daarnaast neem ik ook soms Sinutab tabletten, als ik een verstopte neus heb, want dan voel ik de druk tot onder mijn ogen en in mijn hoofd... Er bestaan ook oordruppeltjes, dit heb ik één keer geprobeerd maar had niet extreem veel effect. Geeuwen of water drinken helpen ook in beperkte mate. Vaak krijg ik een droge neus en lippen door de neusspray en de droge lucht, en daarom smeer ik gelly onder en in mijn neus, en gebruik ik een voedende lippenbalsem. Het leuke aan mijn lippenbalsem is, dat je hij op basis van aloë vera is, en aloë vera werkt ontsmettend. Ik heb die altijd in mijn handtas zitten als emergency bij wondjes, koortsblaasjes, droge huid. De andere gels neem ik mee in staaltjes in plaats van de ganse tube, zo heb ik minder gewicht mee en minder problemen bij security


Mijn Emergency Lippenbalsem slash ontsmettingsmiddelGelly: gel voor droge huid, droge neus


Ook van mijn benen heb ik vaak last. Eén keer had ik zoveel last dat ik een week lang tintelingen had in één been en arm. Dit is de bloeddoorstroming die verstoord wordt door het verschil in luchtdruk en het lange stil zitten. Ik smeer dus een crème op mijn benen voor de bloedvaten, en moet regelmatig eens rond wandelen tijdens de vlucht. Voeten bewegen tijdens het zitten en niet te lang in dezelfde houding blijven zitten helpen ook. En veel water drinken.  Dat laatste is sowieso nodig, ook weer door uitdroging en het luchtdruk verschil in het vliegtuig.

 


6. Nachtvluchten en jetlag:

Leuk hoor, die jetlag! Als je naar het westen vliegt, heb je gewoon een paar uren extra. Als volwassene geeft de jetlag dan niet zoveel problemen, je bent hoogstens wat vroeger moe 's avonds, maar het is altijd plezant met kids, die zich minder snel aanpasssen aan het nieuwe uur en dus rond 4u30-5u 's morgens klaarwakker in hun bed zitten.


Naar het oosten vliegen is minder geestig... Dan mis je een halve nacht, kom je doodmoe aan en moet je nog een ganse dag wachten om te mogen slapen... Het beste is om direct het ritme van de bestemming aan te nemen, en zelfs in de dagen ervoor telkens een uurtje op te schuiven naar het uur van de bestemming toe. Als je terug komt in België, blijf je dus best wakker tot 's avonds, in plaats van je nacht van het westen in te halen op klaarlichte dag. Omgekeerd blijf je ook in het westen beter wakker tot het nacht is, in plaats van op het uur van België te gaan slapen.


Probeer van koolzuurhoudende dranken te vermijden op de vlucht, alsook koffie, thee of energiedrankjes. Probeer om je zelfde voeding enigszins aan te houden, en zorg dat je voor de reis goed uitgerust bent.


Het is moeilijk om te slapen tijdens een nachtvlucht, maar meestal heb je er toch bij elke lange reis één aan je been, naar het westen meestal op de terugreis, en naar het oosten op de heenreis. Voor de nachtvlucht heb ik altijd een losse trainingsbroek mee, extra kousjes die ik kan over mijn sokken trekken, een ooglapje en oordopjes. Meestal eindigt een nachtvlucht bij ons in een nachtje doortrekken en filmpjes kijken... Met een extra zware jetlag als gevolg!!!


Altijd leuk na een nachtvlucht is een tandenborstel en een klein tubetje tandpasta, en een kam en dagcrème ;) Die gaan tijdens een nachtvlucht dus in handbagage bij mij.


Staaltjes in plaats van grote tubes in de handbagage


En zo ben ik bijna aan het einde van mijn vlucht naar de Dominicaanse Republiek! Leuk om wat tijdverdrijf te hebben tijdens een vlucht van 9 uur. En de beste blogs schrijf ik op het moment zelf, als alles nog fris in mijn geheugen zit. Zo, klaar voor een landing naar het paradijs, de 30° wachten op mij!

 

Havermoutwafeltjes

Posted by mariska_voet@hotmail.com on February 21, 2017 at 5:25 AM Comments comments (1)

RECEPT Volgt!


Juice Plus of Juice Plus Sugar?

Posted by Fébe Verbesselt on February 10, 2017 at 4:25 AM Comments comments (209)

Ik krijg de laatste tijd vaak klantjes over de vloer die mijn mening vragen over de shakes van Juice Plus (de advertenties die je op Facebook ziet waarbij je hartjes moet plaatsen om 5, 10 of meer kilo kwijt te raken).

 

De kuur wordt als ideaal gepromoot omdat het 'groenten en fruit in een potje zijn en dus alle vitamines bevatten'.

Ten eerste vraag ik mij af waarom je fruit en groente uit een potje zou eten, als je dat ook gewoon uit de natuur kan halen? Voedingssupplementen gebruik je naar mijn mening enkel om nutriënten in te nemen die moeilijk te vinden zijn in normale porties gezonde voeding.

 

Ten tweede wou ik de samenstelling van de shake bekijken. De shakes worden geleverd met een etiket in (ik denk) Russisch. Na lang zoeken op internet heb ik uiteindelijk de voedingsinformatie gevonden in het Engels.

 

Ik heb hierbij een screenshot genomen van de voedingswaarden van de shake op 100g, en van een blikje cola (330ml). Check de 'koolhydraten waarvan suikers'….


 

Nu moet iemand mij eens uitleggen waarom ik mijn maaltijden zou vervangen door zo'n shake, als ik evengoed een blikje cola kan drinken als ontbijt?

 

Ik had zonet nog een meisje, die de shakes gedurende een maand nam. Ze is 5kg afgevallen (wat normaal is, aangezien je een 'normaal' ontbijt en een lunch van laat ons zeggen 400kcal en 500kcal vervangt door een shake van 200kcal). Je hebt dus minder calorieën binnen, en zal dus afvallen. Wat de meeste mensen niet begrijpen, is dat niet alleen de calorie-inname telt bij gewichtsverlies, maar ook de macro-nutriënten. Als je je maaltijden telkens vervangt door een blikje cola, zal je ook afvallen.


Het probleem is, dat als je stopt met de cola, je lichaam een vervanging van de suikers zal zoeken. Je hebt namelijk je lichaam geleerd om te draaien op koolhydraten in plaats van op vetten. Je lichaam wil dus instant energie (suikers) om te kunnen functioneren. Je zal automatisch vervanging gaan zoeken voor je cola, en veel meer calorieën binnen hebben met gewichtstoename als gevolg. Het meisje in kwestie is in de daarop volgende maanden 10kg terug bij gekomen. Een volledig verstoord metabolisme, een lichaam dat draait op suikers in plaats van vetten, is niet het doel dat we op lange termijn willen bereiken.


Dus lieve mensen, check eerst alles na eer je met een ‘dieet’ begint! Zorg dat je bij mensen terecht komt die kennis hebben van voeding, een opleiding volgden, en echt voedingscoach zijn, niet enkel verkoper. Het is zo jammer van je moeite en inspanningen als je het tegenovergestelde effect hebt van wat je graag wilt bereiken, en ook extreem demotiverend.

 

Peace Out, Febe.

 

Citytrips: Boedapest

Posted by Fébe Verbesselt on October 10, 2016 at 3:00 AM Comments comments (437)Boedapest! De stad die aan weerszijden van de Donau ligt, met een rijke cultuur en veel historische bezienswaardigheden.

 

Deze citytrip moest een vriendinnentripje worden, maar door gezondheidsproblemen kon mijn vriendin niet mee. En dus moest mijn hubby zich ‘opofferen’.

Ik boekte de trip in maart (héééééél vroeg op voorhand voor mijn doen), en betaalde 30€ per persoon voor de vlucht. Het hotel kwam op 70€ per persoon voor 3 nachten. De volledige trip kostte dus 100€ per persoon voor drie dagen.

 

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije, en ligt op een kleine twee uur vliegen van Charleroi. De luchthaven daar ligt op een klein uurtje van het centrum met het openbaar vervoer.

Onze aankomst in de luchthaven verliep vlotjes, aan de uitgang is er een informatiedesk waar je een Budapest card kan kopen, een metro toeristenkaart waarmee je gedurende 24, 48 of 72u onbeperkt toegang hebt tot het openbaar vervoer, en korting bij verschillende musea en andere activiteiten. Aangezien wij vaak reizen, probeer ik alles zo low budget mogelijk te houden. Je zal ons dus niet vaak in taxi’s of met andere, voor de hand liggende luxe oplossingen zien, we kiezen steeds voor de goedkoopste oplossing, ook al is dat soms ingewikkeld, en hebben we al vaak voor verrassingen gestaan!

We kiezen dus altijd voor het openbaar vervoer, en kochten dus de 72u Budapest card voor 34€.

Eerst namen we een shuttle bus naar het metro eindstation (ongeveer 25min van de luchthaven). Daar namen we de metro (een extreem oud geval) tot de halte dichtst bij het hotel waar we konden geraken zonder overstappen, ook een 20-tal minuten rijden. Van daaruit moesten we nog een 10-tal minuutjes stappen naar het hotel. Na dag 2 hadden we door dat er een halte nog dichter was (3min stappen, oranje metrolijn), maar dan moesten we overstappen indien we de blauwe metro lijn wilden nemen. Met valiezen was dat toch een praktischer oplossing.


De oudste metro van Europa


Dag 1

VRAGEN is de boodschap in Boedapest! Er is heel weinig aangeduid voor toeristen, het heeft een dag geduurd eer ik eindelijk een klein beetje wegwijs raakte in het metro-, tram- & busnetwerk. Een tip hier: gebruik geen bussen. Er staan nergens buslijnen aangeduid, je moet het dus stellen met wat de mensen jou wijsmaken, en vertrouwen op hun advies. Zo kwamen wij de eerste dag na twee lange busritten terug terecht op de plaats waar we begonnen waren, heel frustrerend! Dan maar te voet de ganse weg afgelegd, met behulp van de stadskaart (die overigens ook heel ingewikkeld is). Het was pas de tweede dag dat ik mij comfortabel genoeg voelde om te switchen tussen trams en metro’s, en te voet mijn baan begon te kennen. Niet iedereen spreekt ook Engels in Boedapest, en vaak weten de mensen zelf niet waar ze je naartoe sturen. Ik vind het een ingewikkelde stad en zou deze dus niet aanraden als eerste citytrip.

De eerste dag zijn we de wijken rond ons hotel gaan verkennen, wat in Pest lag (rechts van de Donau). We zijn om het even welke straat in gelopen en zijn de hoofdweg blijven volgen toen we daarop uitkwamen, langs de bovengrondse tramlijn. Halte hier is Oktogon, oranje metrolijn. Hier zijn we heel wat goedkope winkeltjes tegengekomen, uitgebaat door Chinezen. Na een halfuurtje wandelen kwamen we bij een klein shopping center, ‘Europeum’.

 

Tot daar ging alles goed, omdat we gewoon op goed gevoel rond wandelden, en niks speciaals zochten. Maar dan wilden we de burchtwijk gaan ontdekken, aan de overkant van de Donau (Buda, linkerkant) en toen begon de miserie :)

Iemand stuurde ons naar bus 7 waarmee we de rivier over reden . Op die bus werd ons ticket gecontroleerd, en aan die mevrouw vroeg ik waar we moesten afstappen. Anders had ik nooit geweten waar we precies zaten, en waar we moesten afstappen, en zaten we waarschijnlijk nu nog altijd op die bus :D Eigenlijk wist ze het zelf ook niet, dus we zijn afgestapt op een groot kruispunt iets voorbij de brug, waar zowel metro, tram als bussen samen kwamen, net voorbij de berg waar water langs naar beneden stroomt (Gellertheuvel, leerde ik later).

 

Gevraagd aan een buschauffeur welke bus we nu moesten nemen: geen idee. Gevraagd aan twee politie-agenten: die spraken zelfs geen Engels. Gevraagd aan een (toevallig!) Nederlands meisje die pas een maand in Boedapest woonde: ook zij raakte niet wijs uit het busnetwerk. Uiteindelijk stapten we op bus 27A, die ons op de berg moest brengen, en van daaruit zou het nog 10 minuten stappen zijn naar het kasteel, we zouden het kasteel vanaf de berg kunnen zien, en dan moesten we maar gewoon die richting uit lopen. Blijkbaar zaten we toen boven op de Gellertheuvel, maar aangezien nergens iets aangeduid staat in het Engels, wisten we dat niet… Vanaf de halte was het kasteel ook niet te zien, dus wij liepen naar beneden… waar we terug uitkwamen aan de voet van de berg met water, waar we met bus 7 gepasseerd waren. 45 minuten kwijt dus. We hebben onze illusie om de burchtwijk te bereiken aan de kant gezet, en zijn de trapjes langs de berg naar boven geklommen, langs het beeld van St Gellert. Ik ging op zoek naar het Gellert hotel en de citadel, maar ook dat was via het stadsplan niet te vinden. Uiteindellijk kwamen we uit waar… jawel, bus 27A ons afgezet had.

Gellertheuvel

 

Ondertussen had ik, dankzij een combinatie van het stadsplan, het gedetailleerdere stratenplan uit mijn Capitool reisgids, en het metroplan, min of meer uitgedokterd waar we ongeveer zaten, wetende dat zich beneden de muur met het water bevond, rechts de Donau lag en achter ons het Gellertpark. Voor de burchtwijk moesten we dus verder door lopen, met de Donau aan ons rechterhand. En vooral NIET terug naar beneden! We hebben in elk geval onze cardio gehad die dag.

 

Na ongeveer 10 minuten kwamen we aan een grote laan uit, en een man had ons gezegd dat we via een lift in de bibliotheek nog hoger konden, waar we dan zouden uit komen aan het paleis. Had niemand mij dat verteld, dan ging ik niet geweten hebben hoe we daar konden komen. Opnieuw, niks aangeduid, geen pijltjes, borden, richtingwijzers, symbooltjes of icoontjes. Door het gebouw met dat uit mijn reisgids te vergelijken, wist ik dat het de bibliotheek was, en we konden naar boven met de lift. Eindelijk waren we waar we al meer dan 2u ervoor wilden zijn :)

Bibliotheek

 

Tip voor wie vanuit Pest de burchtwijk of Gellertheuvel wil bezoeken: neem geen bus en laat je niks wijs maken, hou het simpel en pak ofwel de oranje tram over de linkse brug (vanuit Kalvin ter bijvoorbeeld), en stap net aan de overkant van de brug af. Daar kan je kiezen om opnieuw een oranje tram te nemen, die je langs de oever van de Donau voert, beide kanten uit. Voor de Burchtwijk neem je die naar rechts, en stap je af bij de volgende brug. Van daaruit kan je via trapjes omhoog naar het paleis, en via het paleis kan je door lopen naar de Mattheuskerk (nog verderop met de Donau aan je rechterkant).

 

Rond 14u30 had ik het zo koud van de regen, dat we het eerste beste restaurant binnen stapten, op weg naar de Mattheuskerk. We aten daar Goulashsoep, ik at kip met mozarella en tomaat, en Fernando at een braadworst met rijst. Kleine porties, maar wel lekker als menu, en niet extreem duur. Opgelet: er wordt altijd tax gerekend bij de maaltijden. Zo komt een ogenschijnlijk goedkoop menu achteraf toch nog redelijk duur uit. Qua eten en drinken mag je ongeveer dezelfde prijs rekenen als hier in België, tenzij je aan kraampjes koopt, of bij take aways of bakkerijtjes, waar je trouwens met wat geluk ook heel lekkere lunch kan kopen.

Mattheuskerk

Zicht op de Donau vanuit het torentje van de burcht

 

Na onze lunch verkenden we de Mattheuskerk en het parkje ernaast. Van aan de Mattheuskerk zoek je een manier om naar beneden te gaan, wij gingen via trapjes naar beneden, waar we uitkwamen aan de groene ijzeren brug over de Donau.

Parkje naast de Mattheuskerk

 

Ondertussen was het al avond geworden, en staken we te voet de ijzeren brug over terug naar Pest. Toevallig kwamen we in Vaci Ut, de toeristische winkelstraat, waar ik een jas, muts, handschoenen en sjaal kocht, want ik had mij een beetje mispakt met de lichte herfstkledij uit België. Het was echt koud in Boedapest! In de winkelstraat vind je oa H&M, Bershka, C&A, Geox, Zara, en allerlei souvenirswinkeltje. Via één of ander metrostation dat we onderweg tegenkwamen, keerden we terug naar het hotel, om daarna te gaan eten bij ‘Deep Burger’, halte Oktogon oranje lijn (dicht bij ons hotel). Aanradertje!

 

De brug over de Donau. Rechts ervan ligt Vaci UtDiner bij Deep Burger


Dag 2

Op dag 2 gingen we eerst naar het parlement (Pest). We zijn gewoon te voet geweest, dichtsbijzijndste metro station is Kossath ter (rode lijn), maar wij vonden het niet erg om te voet te gaan. We passeerden het station van Boedapest, een mooi gebouw, waar we in een koffiebar ontbeten. Daarna ging onze toch verder naar het parlement, een indrukwekkend gebouw!!! Te voet deden we er van aan ons hotel ongeveer 35min over, via het station, wat eigenlijk een omweg was.

Het parlement, gezien vanaf de burchtwijk


Het parlement, voorkant


Van aan het parlement namen we de oranje tramlijn terug de Donau afwaarts (Pest, Donau aan de rechterkant), waar we uitstapten aan Fovam ter net voor de laatste brug van het centrum, om dan te voet de brug over te steken, en de Gellert wijk beter te leren kennen (wat ons de vorige dag niet gelukt was!). We zagen het Gellerthotel met zijn thermale baden, en klommen opnieuw de berg op naar de citadel, waar we onderweg beloond werden met prachtige uitzichten over de Donau. De klim is best pittig! Voorbij de citadel liepen we een klein stukje naar beneden, waar we bus 27a (jaja, kwam toch nog van pas!) namen naar beneden, en na een overstap over de brug uitkwamen, terug in Pest.

Zicht op de Donau vanop de Gellertheuvel


Via het andere stuk van Vaci Ut (de winkelstraat) zijn we naar de centrale markthal (halte Foyam ter, groene lijn) gelopen, waar we bij een bakkerijtje bladerdeeg met kaas/worst kochten als lunch.

Markthal


Van daar opnieuw te voet naar het museum van de Magayaren, om daarna de metro te nemen bij Kalvin ter richting ons hotel, waar we ons zwemgerief haalden voor de Szechenyi thermale baden.

 

We stapten af bij het Heldenplein, om van daaruit te voet de brug over te steken en via een omweggetje via het kasteel de baden te bereiken. Deze buurt is echt super gezellig, met ambachtslieden, kermis voor de kids, souvenirs, eetkraampjes… Leuk om hier rond te wandelen.

Heldenplein


Rond slenteren in het park


Het kasteel waarrond de ambachtslieden hun kraampjes hebben


Kermis retro style


De thermen zijn leuk om te doen, alles is nog oud en zoals het vroeger was, tot de kleedhokjes toe! Het midden van het gebouw is één lange rij met baden gevuld met thermaal water. Er hangt telkens een bordje bij met de temperatuur van het water. Hoe warmer, hoe meer helend de werking naar het schijnt. Wij vonden het 38° bad het zaligst.

Kleedhokjes


Eén van de binnenbaden

Er hangt een niet zo leuk luchtje, neem zeker slippers mee en een badjas! De baden zitten overvol, je moet er dus niet naartoe gaan om te relaxen. Het is gewoon een aparte beleving, maar als je wil ontspannen ga je beter naar een privé sauna of wellness. Er zijn ook verschillende sauna’s en stoombaden, en je kan er massages boeken. Je kan ook altijd in het buitenbad zwemmen, ongeacht het weer. Ik vond vooral de architectuur indrukwekkend, leuk om te zien hoe deze baden eruit zagen vroeger.

Buitenbad

Na ons badje namen we de metro terug, om af te stappen bij Vorosmarty Utca, waar we Terror Haza bezochten, een museum over de wereldoorlog. Van daaruit te voet terug naar het hotel voor een douche.

 

Met de metro gingen we daarna terug naar Vaci Ut om te shoppen en te eten, we aten in een Hongaars/Italiaans restaurant, wat ons redelijk duur uit kwam. Je gaat beter in de buitenwijken eten, en niet in de toeristische buurten. Maar als wij honger hebben, moeten we gevoederd worden en dan moet het snel gaan, dus we hadden het er wel voor over :) We aten opnieuw goulash soep, ik at Spaghetti Carbonara en Fernando een Hongaarse pasta met een soort stoofvlees.

 

Dag 3

Eigenlijk was ik een beetje teleurgesteld in de shoppingmogelijkheden in Boedapest, dus besloot ik ‘ s morgens in ons hotel specifieke winkels te gaan opzoeken via Google maps, waarmee ik terecht kwam bij een groot winkelcentrum bij het station. Na uitgecheckt te hebben (bagage achtergelaten in het hotel), trokken we dus naar het Westend shoppingcenter. Daar vind je heel wat meer winkels, en groter dan in Vaci Ut. Bij een citytrip met vriendinnen moet deze dus op je lijstje staan ;)

Als je vanuit het station de straat oversteekt, kom je terecht in een leuke schoenen outlet, met verschillende bekende merken zoals Tommy, Boss, enz tot -70% korting.

 

Moe van het shoppen hebben we op de benedenverdieping van het shoppingcenter geluncht. Goedkoop, maar niet echt onze beste maaltijd… De plaza zat ook vol met hoestende en niezende Hongaren en toeristen, brrrrrr. Next time zoeken we gewoon een restaurantje buiten de mall.

Na ons shopping avontuur trokken we nog eens naar Vaci Ut om soeveniers te kopen, waarna we terug naar het hotel gingen om onze bagage op te pikken en richting luchthaven vertrokken.

 

Mocht ik Boedapest opnieuw doen, dan zou dit de volgorde zijn vanuit ons hotel (na inachtneming van alle blunders):

Dag 1:

Metro Oktogon naar Deak ter (oranje lijn), overstap naar de bovengrondse tram, afstappen Kalvin ter.

Te voet een stukje terugkeren om het museum te bezoeken, van daar terug richting Donau via de tramsporen. Onderweg op je linkerkant vind je de markthal.

Te voet de brug oversteken

Gellerthotel bezoeken met de thermen, en de berg op klimmen langs de mooie uitzichten op de Donau, om te eindigen bij het bevrijdingsmonument en de citadel

Met bus 27A naar beneden en aan de stripteaseclub naar links richting het paleis (download hiervoor het Tripadvisor city plan van Boedapest!!! Ik was weer niet goed voorbereid en heb dit pas op dag 2 gedaan)

Met de lift van de bibliotheek naar boven, het paleis en de musea bezoeken

Lunch

Bezoek van de Mattheuskerk, en te voet langs het park naar beneden, de ijzeren brug over

Indien tijd over, shoppen in Vaci Ut

 

Dag 2: Pest

Metro Oktogon naar Deak ter (oranje lijn), overstap naar rode lijn richting Kossath ter (rode lijn)

Parlement bezoeken. Te voet naar Nyugati Palyaudvar (station), en verder door naar het Westend shopping center

Bovengrondse tram nemen tot halte Oktogon, shopping bags achterlaten & zwemgerief ophalen, oranje lijn nemen naar Vorosmarty utca, waar je Terror Haza kan bekijken. Terug de Metro op, zelfde lijn, zelfde richting, tot in Hosok Tere, waar je het Heldenplein kan bezoeken, en te voet het brugje over kan naar het kasteel, en verder door naar de Szechenyi baden

 

Dag 3: Relax

Dag 3 kan je relaxen, shoppen in Vaci Ut, en slenteren door de parkjes of langs de Donau. Je kan eventueel ook een riviertochtje maken.

 

Conclusie Citytrip Boedapest:

Boedapest is een leuke citytrip, maar voor mij is één keer genoeg. Positief is dat het dichtbij is, en hotel en vlucht zijn vrij goedkoop. Met drie dagen kom je zeker toe, waar ik bij bijvoorbeeld Istanbul of Lissabon liever 4 of 5 dagen zou blijven. Boedapest is geen shoppingwalhalla, en heeft ook geen arsenaal aan culturele bezienswaarigheden, maar wat er is, is dan ook echt wel de moeite om te zien. Vooral het uitzicht op de Donau vanaf de Gellertheuvel, de Mattheuskerk, het paleis, en de buurt rond de Szechenybaden met het heldenplein en het kasteel waren voor mij de toppers. Zowel als trip met vriendinnen als met je partner is Boedapest aan te raden. Boedapest heeft een goede uitgaansbuurt, en aan romantische plekjes is er zeker geen tekort!


 

Home made mueslirepen

Posted by Kim on August 8, 2016 at 3:30 PM Comments comments (228)Hello sportievelingen,

Aangezien "newbies" worden verondersteld om te trakteren wanneer ze ergens aankomen bij deze een gemakkelijk te bereiden en vooral gezond te verantwoorden tussendoortje..hope you like it ! Groeten, Kim


HOME MADE MUESLIREPEN


Benodigdheden

250 gr ontpitte dadels

20 gr walnoten

45 gr macademianoten

40 gr pure donkere chocolade

100gr havermout

20gr geroosterde zonnebloempitten


Bereiding

1 ) Hak de dadels heel fijn met een keukenmes

2) Hak de walnoten, macademianoten en chocolade eveneens heel fijn

3) Meng de dadels, de noten en chocolade met de havervlokken en de zonnebloempitten tot een bol

4) Leg op een keukenplank wat bakpapier en druk deze goed aan. Laat een 3-tal uur hard worden, bij voorkeur op een koele plaats

5) Haal uit bakblik en snijd hier een 8-tal repen uit


ENJOY !

Full Body Summer Workout

Posted by Fébe Verbesselt on July 28, 2016 at 1:10 PM Comments comments (215)

Met vakantie? Sporten is niet altijd even evident. Daarom deze makkelijke full body workout, die je overal kan doen met behulp van slechts enkele tools!

 


Wat heb je nodig:

*TRX of ander merk, ik kocht de mijne op Sportbay.nl voor 29€

*Tubes - again, op Sportbay in verschillende weerstanden voor ongeveer 30€

*Trapje, verhoogje of bankje / opstapje - volledig gratis

*Matje als je niet graag op de grond traint

 

Met bovenstaande attributen kan je oneindig veel variëren! De klantjes die ik bij mij thuis training geef, train ik met niet veel meer dan dat. Een goede investering dus voor uren sportplezier. Voor op reis zijn ze heel compact, weinig gewicht en ze nemen weinig plaats in.

 

1. Warm-up

Actieve stretching van de kuiten: ga met je handen tegen een muur staan, voeten verder van de muur weg. Stap met 1 been naar voor zodat je rek voelt in je achterste been. Wissel 10x af, houd telkens 2 tellen aan.

Actieve stretching van binnenkant benen (adductoren): ga wijdbeens staan. Plooi telkens 1 knie waardoor je je lichaamsgewicht naar die kant verplaatst. Je voelt rek aan de binnenkant van je andere dij. Houd telkens 2 tellen aan en wissel van kant

Opwarming: 5 à 10min licht joggen, rustig touwtje springen, fietsen, enz


 

2. Core

Plank: Ga op je buik op een matje liggen, duw jezelf op je ellebogen op in plank. Houd telkens 10 tot 20 seconden aan, herhaal 3 keer. Hoofd in het verlengde van de romp houden, dus niet omhoog en niet naar beneden kijken


Hip Bridge: Ga op je rug liggen, knieën geplooid. Duw telkens je bekken in de lucht, zo hoog als je kan. Span je billen en buik volledig op. Houd 2 tellen aan en laat dan in 4 tellen je bekken terug zakken. Herhaal 12 keer, houd een kleine rustpauze waarna je nog 2 reeksen uitvoert (dus 3x 12 herhalingen) 

3. Full Body

Wissel telkens 2 oefeningen af, zo bespaar je meer tijd tussen de sets

1a. External Rotations Schouder: Maak een tube vast aan een paal, houten balustrade, … Laat de tube net voor je buik komen (hoogte). Houd de tube vast net voor je buik, en draai je arm van je buik weg naar buiten toe. 15 herhalingen elke kant, 3 reeksen 

1b. TRX Rows rug: Pak de TRX vast en ga eraan hangen. Trek jezelf naar boven, zorg dat je schouderbladen naar elkaar toe komen. Houd je schouders laag, trek ze dus niet op! 12 herhalingen, 3 reeksen


 


2a. Push ups-Triceps en borst: Ga op een verhoogje steunen. Belangrijk is hier de houding! Houd een perfecte plank-houding aan, ga niet door je rug zakken, houd je hoofd in het verlengde van de romp. Zak door je ellebogen, ga dus niet met je hoofd naar beneden om toch maar de grond te raken. Houd constant je buikspieren aangespannen. 8 herhalingen, 3 reeksen


 

2b. Step ups Billen: Zet 1 voet op een verhoog. Duw jezelf met dat ene been telkens van de grond en laat jezelf terug zakken. Herhaal 10x elk been, 3 reeksen


 


3a. Triceps Extensions: Hang je tube aan een houten paal zodat deze van boven naar beneden komt. Pak de uiteinden vast met je armen geplooid. Strek je armen naar beneden uit, bovenlichaam en bovenarmen blijven stil. Enkel je elleboog beweegt zodat je onderarmen naar beneden gaan 3 reeksen van 12 herhalingen 

3b. Squat Combo: Doe 45 sec herhaalde squats: voeten iets wijder dan heupbreedte, door de knieën zakken (hielen blijven op de grond), poep naar achter steken en romp recht houden. Buikspieren blijven aangespannen. Kom terug recht (volledig uitstrekken en poep volledig aanspannen) en herhaal. Direct erna doe je 45sec jumpsquats: je gaat dus na het opduwen springen, en terug landen in squat. Direct erna houd je 45sec een squathouding aan.


 

4a. TRX Fallouts- buik: ga met je gezicht naar de grond in je TRX steunen, ellebogen geplooid. Strek je ellebogen naar boven uit, zodat je spanning op je buik moet zetten om niet in te zakken. Behoud je plank houding! Zak je door, verminder dan de weerstand door meer naar voor te g3 reeksen van 12 herhalingen4b. Pilates Scissors- buik: Ruglig op matje, pak je rechterbeen zo hoog mogelijk vast (been gestrekt houden). Trek je been twee maal naar je toe (kin op de borst, kijk naar de navel), terwijl je ander been twee keer zakt, en wissel van kant. Pull-pull, en wissel, pull-pull, en wissel. 3 reeksen van 10 herhalingen

4. Cooldown

 

Statische stretch kuiten: handen tegen de muur, benen verder weg plaatsen van de muur. 1 been naar voor plaatsen, 30sec aanhouden. Wissel van kant

 

Statische stretch binnenkant benen (adductoren): Wijdbeens staan, tenen naar voor. Lichaamsgewicht naar links verplaatsen, rechterkant rekt. 30sec aanhouden. Wissel van kant.

 

 


Fit en slank op reis - tips & tricks om niet volledig te ontsporen tijdens & na je vakantie

Posted by Fébe Verbesselt on July 13, 2016 at 6:00 PM Comments comments (142)


Op reis gaan… We verdienen het allemaal, die break van het werk, de rompslomp, eventjes weg van alles en volledig ontspannen.

Bij mij is het toch altijd een beetje stressen, want op de één of andere manier slaag ik er na een trip heel moeilijk in om terug thuis mijn routine te vinden wat voeding betreft. Resultaat is dat ik op reis heel weinig bij kom, maar in de weken erna zo erg op de sukkel raak dat ik soms resultaat van maanden hard werken terug kwijt ben, en helemaal opnieuw kan beginnen.

 

Ik heb in de loop der tijd toch een aantal ervaringen op gedaan die het makkelijker maken om al dat harde werk naar een bikini body niet op twee weekjes te verpesten, die ik graag met jullie wil delen.


 

1. Kies voor een trip waar je zelf je maaltijden kan maken

Jaaaaaa ik weet het, een All inclusive hotel is zoveel makkelijker en meer ontspannen, maar je weet gewoon niet wat je in je mond krijgt, tenzij je enkel rauwkost en gekookte eitjes eet. Alles wat bereid wordt, daar heb je geen controle over. Vervang je olijfolie door boter, je magere producten door volle producten en je hebt al een groot verschil qua vet- en calorie-inname. Bovendien zijn er gewoon te veel verleidingen! Je moet al heel veel karakter hebben om nooit van de desserts te proeven, en om je porties te beperken tijdens de hoofdmaaltijden. Verder heb je veel makkelijker toegang tot cocktails en snacks. Ga je naar een camping of appartement, dan eet je enkel wat je in huis hebt, tenzij je eens uit eten gaat. Een pluspuntje hier is dat je met een veel minder grote suikerverslaving thuis komt, en dus makkelijker terug in je gewone routine raakt.


 

2. Zweer je sport niet compleet af!

Er zijn zoveel manieren om toch nog aan lichaamsbeweging te doen op je vakantie, zonder dat dit je ganse planning in de war moet gooien. Zelf sta ik meestal wat vroeger op om een uurtje te gaan lopen of bodyweight training te doen. Ik sport 2 dagen wel, 1 dag niet, waarop ik dan telkens de langere uitstappen plan. Soms vervang ik mijn eigen sport-uurtje door een lange fietstocht met de kids, of door een uitstap waarbij we veel wandelen. In een hotel met animatie? Doe mee aan de groepslessen, aqua gym… Zo heb je niet het gevoel dat je sport ten koste van je vakantie.

In plaats van alles met de auto te doen, huur fietsen of doe zoveel mogelijk te voet. Alle calorieën die je er op die manier af werkt, kan je extra aanvullen tijdens een dinertje, een ijsje, een cocktail ;)


 

3. Zie gezond eten op reis niet als een straf!

Gezond eten kan ook leuk en lekker zijn. Ga naar de plaatselijke markt en koop fruit en groente uit de regio. Probeer nieuwe kruiden en manieren om je eten te bereiden. Barbecue is een gezonde manier om je eten klaar te maken, en is de ultieme vakantiefood. En wat is er lekkerder dan een groot bord vers fruit op een warme dag? Of een lekkere salade als lunch?
 

4. Stel je ontbijt uit of sla het over

Neen, het is niet ongezond, en neen je wordt er niet mega dik van, zolang het jou als persoon ligt. Dat wil zeggen, als je ‘s morgens niet per sé honger hebt, of je kan gerust wachten om ‘s middags gezond te eten, dan hoef je niet verplicht een ontbijt te nemen. Ben je echter iemand die zonder ontbijt om 11u alles eet wat los en vast zit (lees: koeken, croissants, een half brood met choco), eet dan liever je havermoutje ‘s morgens. Ik als grote boterham-met-choco-fan heb echter mijn gading gevonden in het overslaan van mijn ontbijt, om daarna een extra grote lunch te eten en verzadigd te zijn tot laat in de namiddag.


 

5. Neem je tussendoortjes van thuis mee op reis

Een voordeel, want in het terugkeren heb je meer plaats in je valies voor alles wat je ter plaatse gekocht hebt :) Tussendoortjes vind ik het moeilijkst op reis, fruit en yoghurtjes op uitstap in de hitte zijn niet echt interessant. Dus ik neem mijn proteïnerijke koekjes en crackers gewoon mee op reis, aangevuld met noten en zaden die ik ter plaatse koop. Ook rijstwafels zijn een super makkelijk tussendoortje! Calorie- & vetarm zijn ze een ideale snack die tegen de hitte kan.
 

6. Plan je maaltijden goed op voorhand

Net zoals thuis is het belangrijk om op voorhand te plannen wat je die dag gaat eten. Zo vermijd je dat je op uitstap opeens grote honger krijgt, je geen voorraad bij hebt en dus genoodzaakt bent om op restaurant te gaan of een ongezonde snack te nemen, terwijl dat eigenlijk je bedoeling niet was.


 

7. Plan ook je zondes op voorhand

De enige manier om controle te hebben over je gewicht én uitspattingen op reis, is om op voorhand te plannen. Kijk afhankelijk van je activiteiten die week welke dagen het interessantst zijn om uit eten te gaan, en kijk op voorhand ook al eens welke restaurants het best zijn om je zonde te beperken. Plan ook je snack-zondes zoals ijsjes of pannenkoeken op voorhand in. Indien mogelijk, ga voor een 'gezondere' variant, bvb sorbet ipv roomijs, salade ipv frietjes, enzovoort.


 

8. Neem een mini-koelboxje of koeltas mee

Super handig! Naar het strand neem ik fruit en yoghurt mee om te snacken, en magere charcuterie en koude groentjes als maaltijd. Neemt weinig plaats in, en blijft een halve dag goed als je er koelblokken in doet.


 

9. Beperk alcohol!

Alcohol is een extreme dikmaker. Op reis is het moeilijk om aan de sociale druk te weerstaan, en het is ook moeilijk om het bij ééntje te houden. Eéntje kan natuurlijk geen kwaad, maar probeer hier zeker mate in te houden. Maak op voorhand afspraken met jezelf. Laat je medereizigers weten dat je op je gezondheid/voeding let, zo wordt de sociale druk ook minder.


 

10. Doe bij thuiskomst een detoxkuur

Het moeilijkst vind ik om na een reis de draad weer op te pikken. Dit jaar heb ik gekozen voor een drastische aanpak: een detoxkuur. Een paar dagen op de tanden bijten, en je bent zo van je suikerverslaving af. Als je terug je normale routine probeert op te pikken, ga je toch makkelijker naar slechte voeding grijpen, omdat je die gewoonte nog hebt van op reis. Maak je een drastische ommekeer, dan gooi je alle gewoontes overboord. Daarna kan je stapsgewijs terug je gewone routine opbouwen.
Ik moet op restaurant en ben op dieet, wat nu???

Posted by Fébe Verbesselt on June 23, 2016 at 4:55 AM Comments comments (320)Ik moet op restaurant en ben op dieet, wat nu????


Hier wat tips & tricks om de schade te beperken:

*zorg dat je niet met grote honger toekomt. Eet thuis wat rauwe groenten of soep eer je vertrekt

*sla dus ook geen andere porties over gedurende de dag om te kunnen 'compenseren', je gaat alleen maar meer eten dan voorzien

*sla het aperitief & dessert over. Alcohol & snelle suikers zijn de grootste boosdoeners

* neem als voorgerecht en hoofdgerecht enkel vlees of vis met groentjes, een slaatje met garnaaltjes, enz

*laat het brood en de frietjes staan. Wil je toch koolhydraten eten, ga dan voor rijst of gekookte aardappelen

*vraag de dressing of saus apart, zo bepaal je zelf of en hoeveel je ervan eet

*indien mogelijk, ga voor gegrilde gerechten

*drink een groot glas water voor je begint te eten, zo heb je minder kans op overeten

*bepaal als je je bord krijgt op voorhand wat een redelijke portie is en laat de rest liggen

*eet traag en met smaak, zodat je je bewust wordt wanneer je genoeg hebt

*en.... Geniet!

Healthy Chocolate Cake

Posted by Fébe Verbesselt on June 19, 2016 at 3:25 PM Comments comments (47)


Vandaag was mijn birthday!! :) Ik heb er super van genoten, veel berichtjes, lieve woorden, en een heuse Bday lunch georganiseerd door mijn hubby. Na mijn zonde van vanmiddag (steak met frietjes), vond ik een 'gewone' cake een beetje te veel van het goede, dus besloot ik een gezondere versie te maken, met minder calorieën, meer eiwitten en minder koolhydraten. Ideaal dus om toch nog een beetje het Bday gevoel te bewaren, zonder al te veel te overdrijven. 


Ik kwam deze bakmix per ongeluk tegen toen ik het verkeerde bestelde bij mijn leverancier van suikervrije producten. Ik wou eigenlijk een kant- & klare cake, lui als ik ben dacht ik dat mijn klanten dit ook wel makkelijker zouden vinden :P Ik kreeg dus deze binnen, en aangezien ik eigenlijk heel graag bak, maar er niet altijd de tijd voor vind, vond ik het nu het goede moment om hem eens uit te testen.


Eerst en vooral werd ik helemaal happy van de calorieën en de ingrediënten. Kijk zelf maar: 


Verder vond ik het super dat er heel weinig werk aan was: 300ml water, 3 eieren en 100ml olie toevoegen. Tip: gebruik geen olijfolie, dan gaat hij bitter smaken. Ik gebruikte koolzaadolie (wat eigenlijk niet echt geschikt is voor bakken, maar ik had niks anders in huis). 30 minuutjes in de oven, en klaar!!!!


Extra tip: doordat je water gebruikt in plaats van melk, gaat het wel sneller spatten bij het mixen. Beter eerst mengen met een spatel dus.

En een cake bakken is niet hetzelfde als er niet van het deeg geproefd wordt! En dat smaakte bijzonder lekker ;)


Na 10 minuutjes sneed ik met een mes een streep in het midden. Op het einde heb ik nog met een mes in die streep gecheckt of de cake droog genoeg was (er mag geen deeg meer aan kleven).


Smaak: de cake is heel lekker, al smaak je als echte kenner wel dat het geen echte suiker is maar een vervanger. De smaak is echter veel beter dan met Stevia, en je hebt ook de plakkerige nasmaak niet die je bij Stevia hebt. Door wat aardbeitjes bij te voegen, smaakt hij door de natuurlijke suikers in de aardbeien naar een gewone chocoladecake.


Deze bakmix kan is verkrijgbaar bij Sports, Health & Style, net als een volledig ander assortiment suikervrije, glutenvrije en lactosevrije producten. Deze producten zijn geschikt voor kinderen, mensen met diabetes of intoleranties/allergieën. Stuur gerust een berichtje voor meer info!

Help! Ik eet gezond maar val niet af!

Posted by Fébe Verbesselt on June 4, 2016 at 2:30 AM Comments comments (165) 

In mijn praktijk krijg ik vaak mensen over de vloer die zich geen raad meer weten. Ze eten gezond, maar slagen er niet in om gewicht te verliezen.

Wat doen ze verkeerd? In deze blog geef ik een aantal redenen waarom het maar niet wil lukken:


 

1. Calorie-inname

Zoals ik in een vorige post al vermeldde, gaat het bij afvallen in eerste instantie erom dat je meer verbruikt dan dat je in neemt. Een gemiddelde vrouw heeft zo’n 2000 kcal nodig om op gewicht te blijven (pas op, dit is bij iedereen verschillend, dus gebruik dit zeker niet als standaard!). Om af te vallen, moet je dus minder dan 2000kcal eten.

Zelf had ik ook dit probleem. Door de jaren heen leerde ik heel gezond te eten: enkel volkoren producten, mager vlees, veel groenten en fruit, enzovoort. Toch slaagde ik er niet in om verder af te vallen. Ik ben toen een fitnessapp gaan gebruiken om te tracken hoeveel calorieën ik innam per dag, en ik was erg verbaasd over het resultaat. Met gezonde voeding zat ik al gauw aan 2400 à 2600kcal per dag. Ik at toen ‘s morgens bruin brood, als tussendoortjes fruit en yoghurt, ‘s middags en ‘s avonds volkoren rijst of pasta met een stuk mager vlees en veel groenten, soms light kaas of room, veel avocado en noten. Het kan dus een hulp zijn om je voeding te tracken en je zo bewuster te worden van wat je eet, hoeveel je eet en uit welke macro-nutriënten je voeding bestaat (vetten, koolhydraten, proteïnen). De app die ik gebruik is Lifesum. Pas hier wel op met het instellen van het aantal calorieën dat je per dag eet. Vaak geeft de app te lage calorieën dan gezond is. Gebruik hem dus gewoon om te kijken hoeveel calorieën je normaal eet per dag. Als je met die calorieën op gewicht blijf, probeer dan met 300kcal minder per dag.


 

2. Je eet de verkeerde gezonde dingen

Een goede balans tussen je macro-nutriënten is belangrijk. Je kan de juiste hoeveelheid calorieën innemen die je nodig hebt, maar in de verkeerde verhoudingen. Eet je bijvoorbeeld veel avocado, noten, olijfolie, kaas, dan heb je te veel vetten binnen. Dit zijn ook producten die veel calorieën bevatten. Eet je veel bruin brood, rijst, pasta en fruit, dan heb je te veel koolhydraten (trage en snelle suikers) binnen. Overdrijf zeker niet met fruit. Vermeerder liever je groenten, en voeg deze ook toe aan je smoothies. Eet voldoende vlees of vis. Het is moeilijk om uit andere voedingsmiddelen je proteïnes te halen, zonder daarnaast ook vetten binnen te hebben.


 

 

3. Je eet te weinig

Ik krijg heel vaak dames met overgewicht die praktisch niets eten. Hoe minder ze eten, hoe meer ze verzwaren. Je lichaam heeft voedsel nodig. Jezelf op 1200kcal zetten heeft geen zin. Als een natuurlijke reflex zal het lichaam zich beschermen en vet opslaan omdat je jezelf uithongert. Ook een kilo sla eten op een dag, zal je niet helpen afvallen. Je hebt sowieso proteïnes, vetten en koolhydraten nodig (tenzij je tijdelijk een proteïnedieet volgt, dan kan je voor een korte periode de koolhydraten uitsluiten). Het is dus aangewezen om evenwichtig en voldoende te eten.


 

4. Je hebt je vetmassa omgezet in spiermassa, waardoor je kilo’s op de weegschaal hetzelfde blijven

Kilo’s op een weegschaal geven geen juist beeld over de toestand van je lichaam. In volume neemt vet meer plaats in dan spieren. 1kg spieren ziet er dus compacter uit dan 1kg vet. Het kan dus zijn dat je evenveel weegt, maar dat je lichaam strakker is doordat je meer spiermassa en minder vetmassa hebt. Betere indicatoren zijn je kledij, je omtrekken meten, en foto’s nemen tijdens je transformatie.


 

5. Je hebt een verkeerd idee over wat ‘gezond’ is

Het is niet omdat iets ‘light’ is, dat het gezond is. Veel producten zijn verlaagd in vet, maar om toch een goede smaak te hebben, werd die vervangen door suiker. Check dus goed op de verpakking van light producten of je geen suikerbommetje aan het eten bent. Het is beter om natuurlijke producten te eten. Een hoog vetgehalte is op zich niet erg en zelfs gezond, als het om natuurlijke producten gaat met onverzadigde vetten (bijvoorbeeld noten en geitenkaas), en je mate houdt in je hoeveelheden.


 

6. Je zit op een platteau

Je bent afgevallen, maar nu blijf je hangen. Ten eerste houdt je lichaam graag vast aan oude gewoontes, en vindt het niet leuk om zich aan te passen. Het liefst zou het gewoon dik blijven, want dat staat zo geprogrammeerd. Hier is volhouden de boodschap. Als je niet opgeeft, zal je lichaam uiteindelijk moeten toegeven dat dit de nieuwe norm is, en zich aanpassen.

Ten tweede heb je na gewichtsverlies een nieuw onderhoud wat calorieën betreft. Hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je nodig hebt. Ben je gewicht kwijt, dan heb je dus minder calorieën nodig om op gewicht te blijven. In dat geval kan het dus helpen om je calorieën nog wat te verlagen.


 

7. Er zijn andere factoren waardoor je niet afvalt

Hormonen zijn vooral bij vrouwen een grote boosdoener bij gewichtsverlies. Dit kan tijdelijk zijn, door stress of de menstruele cyclus, maar kan ook een ernstiger probleem vormen. Eet je écht gezond, ga je niet over je calorieën en heb je een goede balans tussen je macro-nutriënten, en lukt het na een langere periode nog steeds niet om af te vallen, contacteer dan best even een arts om te kijken of er geen afwijkingen zijn in je hormonen of andere factoren, bijvoorbeeld glucose-intolerantie of hypoglykemie.


 

Kunnen maaltijdvervangende shakes helpen bij gewichtsverlies/krachttraining?

Posted by Fébe Verbesselt on May 1, 2016 at 3:20 AM Comments comments (346)

 

Eerst en vooral wil ik duidelijk stellen dat het niet mijn bedoeling is om mensen/producten af te breken, met deze blog wil ik een kritische, duidelijke blik werpen op producten en (volgens mij) succesvolle methodes om gewicht te verliezen, spiermassa aan te maken / behouden, en een aantal mythes de wereld uit te helpen.

 

Mijn eigen ervaring

 

Zelf startte ik begin 2009 met Herbalife. Ik wist toen nog niets van voeding af, en werd groot succes beloofd door een collega-groepsinstructor. Ik was altijd moe na mijn laatste bevalling, en er waren nog een aantal kilootjes blijven plakken, die ik met mijn bezoekjes aan de diëtiste maar niet weg kreeg. Ik moet toegeven dat ik (placebo effect of niet), mij na de eerste week veel fitter voelde. Ik had meer energie en leek mijn drive te herwinnen. In combinatie met een gezonder voedingspatroon (minder snoep, chips, meer groenten en redelijke porties, veel fruit), slaagde ik erin om een aantal kilo’s extra kwijt te raken.

 

Ik gebruikte de shakes dagelijks tot in 2014, tot ik zelf meer inzicht kreeg in voeding en macronutriënten, via verschillende opleidingen (onder andere de Kyalin opleiding, de opleiding voedingsconsulent en mijn opleiding personal training). Daarna nam ik de shakes nog sporadisch, gewoon omdat ik ze lekker vond, en omdat het een manier is om bij je ontbijt minder calorieën binnen te krijgen.

 

Tijdens die periode van 5 jaar, waarbij ik dagelijks mijn shakes nam, heb ik grote schommelingen gemaakt in mijn gewicht. Ik ging tijdens die 5 jaar heen en weer tussen 65 en 72kg. Ik kon dus, ondanks het gebruik van Herbalife, mijn gewicht enkel stabiel houden als ik er verder ook een gezonde levensstijl op na hield. En dat, is volgens mij het succes van maaltijdvervangende shakes, niet de waarde van de producten, waar ik straks verder op in ga, maar het feit dat je dit combineert met een uitgebalanceerde voeding.

 

Mijn ervaring als coach

 

In die periode van 5 jaar begeleidde ik ook zelf mensen met Herbalife, dit zonder achtergrond van voeding of trainer (ook hier ga ik straks verder op in). De resultaten waren heel verschillend, in feite kwam het concreet hierop neer: de mensen die zich aan het gezonde voedingspatroon konden houden in combinatie met de shakes, hadden succes. De mensen die gewoon de shakes namen, maar moeite hadden met de rest van het programma, hadden weinig resultaat.

 

Toen ik in 2013 startte met begeleiding via Kyalin, waren de resultaten verbluffend. Met een proteïnedieet val je veel meer af, op een kortere periode. In eerste instantie hoef je je eetpatroon niet radicaal aan te passen, je kan nog steeds koekjes, chips, pasta en brood eten (van Kyalin), terwijl je heel veel kilo’s afvalt. Tijdens het programma leer je stap per stap gezonde voeding integreren, terwijl de proteïneporties één per één verdwijnen. Dit maakt het makkelijker om je levenswijze te veranderen, en het grote aantal kilo’s dat je ondertussen kwijt raakt, zorgt voor een enorme motivatie om door te gaan. De bedoeling van een proteïnedieet is om uiteindelijk puur op gezonde voeding verder te gaan eens je op gewicht bent. Bij maaltijdvervangende shakes worden de producten als blijvend gepromoot.

 

Na twee jaar werken met Kyalin, en het verschil in resultaat te hebben gezien, besloot ik om bij afslanken enkel nog Kyalin te gebruiken, en Herbalife enkel als sportvoeding te gaan aanbieden. Het verschil in resultaat werkte zowel bij mij als bij de klanten veel motiverender. Concreet had ik met Herbalife ruw geschat deftige resultaten bij ongeveer 60% van de klanten (gezien op lange termijn), bij Kyalin ongeveer 90%. Eens er gestopt wordt met de producten, zie ik met Kyalin bij een groot aantal klanten een blijvend resultaat, bij Herbalife had ik de indruk dat veel meer mensen terug grepen naar hun oude gewoontes, en veel vaker terug bij kwamen.

 

Met het aanbieden van Herbalife als sportvoeding, ben ik sinds ongeveer een jaar gestopt, toen ik mijn producten van de Herbalife 24 sportlijn ging vergelijken met andere sportproducten. Ik zou de producten kunnen blijven aanbieden en hier winst op maken, maar mijn probleem is dat ik geen producten kan verkopen waar ik niet 100% achter sta. Vroeger geloofde ik klakkeloos in de producten en wat mijn Herbalife Supervisors mij vertelden, en kon ik dit ook overtuigend aanbieden aan mijn klanten, maar sinds mijn kennis van voeding verder uitgebreid is, en ik zelf kritisch etiketten lees, is dit veranderd.

 

Hieronder zal ik duidelijk stellen wat je wel en niet kan verwachten van maaltijdvervangende shakes, wat positief en wat negatief is, en waarvoor je ze wel kan gebruiken.

 

Maaltijdvervangende shakes en afvallen:

 

Om af te vallen, is de grootste sleutel: meer verbruiken dan je in neemt. Dit gaat dan om via de voeding minder kcal binnen te hebben dan dat je verbrandt met sport, dagelijkse bezigheden, en je metabolisme.

 

Bij Herbalife worden 1 of 2 maaltijden vervangen door een shake van ongeveer 220kcal, wat natuurlijk minder is dan wat je met een ‘gewone Belgische maaltijd’ zou binnen hebben.

 

Om een voorbeeld te geven: 3 sneetjes bruin brood (100g) met choco brengt je op ongeveer

340kcal.

Als je een shake neemt, spaar je dus op één maaltijd 120kcal uit, maar die kan je ook uitsparen door je ontbijt anders in te plannen. Alternatieven vind je hieronder, ter vergelijking plaatste ik ook nog eens onze boterhammetjes met choco:

 

*Boterhammen met choco: 340kcal, Proteine 10g, Koolhydraten 56g, vet 7g

*Formula 1: 220kcal, Proteine 17g, Koolhydraten 20g, vet 6g

*40g Havermout met 150g plattekaas: 225kcal, Proteïne 15g, Koolhydraten 31g, Vet 4g

*3 eiwitten, 1 volledig ei en 40g brood: 217kcal, Proteine 23g, Koolhydraten 19g, Vet 5g

 

Dan kunnen we het ook nog hebben over de macro-nutriënten. Hier zal ik in een volgende blog dieper op in gaan, maar om af te vallen wil je kort gesteld een goede balans tussen proteines, koolhydraten en vetten (tenzij je voor een korte periode naar een proteïnedieet gaat, waarbij je lichaam in ketose gaat en je dus voor korte tijd geen tot weinig koolhydraten eet).

 

Bij koolhydraten kies je liefst voor trage suikers, waarbij de energie traag vrij komt, en je dus gedurende een lange periode een voldaan gevoel hebt, zonder energie-dipjes en honger. Voorbeelden hiervan zijn havermout, volkoren graanproducten, groenten en peulvruchten.

 

Ook proteïnes zorgen voor een verzadigd gevoel. Als je kijkt naar het etiket van de Herbalife formula 1 shake hieronder, dan zie je dat op 100g product, er bijna 30g koolhydraten zitten, waarvan bijna 29g suikers. Dit is niet het soort koolhydraten dat je wil binnen hebben als je doel gewichtsverlies is, en een gelijkmatige bloedsuikerspiegel wilt behouden.Kies eerder voor de havermout, of, indien je bij je macro’s meer proteïnes binnen wilt hebben, voor een omeletje, al dan niet met een sneetje brood.


 

Ook je lunch kan je op een gezonde manier beperken in calorieën. Eén voorbeeldje:

Grote kom sla, halve komkommer, 1 tomaat, 150g gegrilde kipfilet, 20g geitenkaas en 10g broodcroutons: 256kcal, 38g proteïne, 7g koolhydraten, 8g vet. Véééél betere macro’s dan de shake!

 


Maaltijdvervangende shakes en sport:


Als sporter zijn er twee categorieën: de duursporters zoals lange afstandslopers, fietsers, zwemmers, enzovoorts, en de krachtsporters die aan spieropbouw doen.


Voor die laatste is proteïne als macro-nutriënt heel belangrijk. Sommige mensen vinden het moeilijk om via gezonde voeding genoeg proteïnes binnen te krijgen, of ze op het juiste moment voor of na de training binnen te krijgen (je kan moeilijk een steak bakken in de kleedkamer van de fitness). Deze mensen kiezen best voor een proteïne shake. Herbalife lanceerde een 24 sportlijn, waarbij ze twee soorten sportvoeding aanbieden: endurance (duursport) en strength (krachttraining).


 

Dit zijn de bestanddelen van de ‘strength’ versie, vergeleken met de bestanddelen van mijn eigen Musculi shake, per 100g (afgerond):


Strength: 376kcal, 50g proteïne, 36g koolhydraten waarvan 34g suiker, 3g vet

Musculi: 372kcal, 92g proteïne, 3g koolhydraten waarvan 1,5g suiker, 1,85g vet


Rebuild Strength Etiket:


 

Musculi Low Lactose Whey Shake:

Wat je NIET wil binnen hebben als krachtsporter, zijn suikers, en dan vooral geen snelle suikers. Je wil vooral proteïne, om je spiermassa te herstellen en op te bouwen, om op die manier in vetmassa te dalen. Suikers die niet opgebruikt worden, worden bij weinig spiermassa opgeslagen als vet, en dat wil een krachtsporter kost wat kost vermijden, tenzij hij in zijn bulkfase zit (en dan nog zijn de meningen hierover verdeeld).

 

Suikers kan je trouwens heel makkelijk via gewone voeding binnen krijgen, het zit overal in, dus waarom zou je dat via een shake nog eens binnen willen krijgen?

 

Duursport: Duursporters hebben wel meer suikers nodig, als energieleverancier om betere (lees: langdurige) prestaties neer te zetten. Hier kan de Herbalife sportlijn wel iets betekenen, omdat je via een shake heel makkelijk snelle suikers kan innemen. Toch verkies ik ook hier liever gewone voeding. Witte pasta, rijst, fruit, zijn ideale bronnen voor sporters om hun snelle koolhydraten uit te halen. Tijdens het sporten kan een sportdrank ook voor een makkelijke ‘quick fix’ zorgen.


 

Wie is jouw coach?

 

Bij de meeste bedrijven die maaltijdshakes promoten kan iedereen coach worden. Ook de huisvrouw met ambitie, ook de politie-agent die nog nooit van macro-nutriënten gehoord heeft, ook de ambtenaar die nog nooit een voet in de fitness gezet heeft. Zij worden opgeleid door hun coaches, die meestal OOK geen achtergrond hebben in voeding of fitness, die op hun beurt opgeleid worden door iemand nog hoger in rang, die waarschijnlijk ook nog nooit van de energiesystemen bij sporters gehoord heeft.

 

Ik kan het weten, want ik was zelf zo een coach. Ondertussen heb ik mij wel omgeschoold, en ik had vooraf wel enige basiskennis van voeding door eigen interesse, maar dat hoeft niet zo te zijn. De meeste coaches zijn mensen die zelf de producten namen, en aangespoord werden om coach te worden.

 

Dat is de business, en waarom iedereen het lijkt te doen.

 

Mensen gooien hun levensstijl om, nemen minder calorieën in dan ze verbruiken, en verliezen kilo’s. Die succesverhalen worden dan gebruikt door die zelfde mensen om anderen te ‘begeleiden’.

 

Elke persoon is anders, en elke persoon reageert anders op bepaalde voedingsprogramma’s, en wat voor jou werkt werkt niet per sé voor jouw buurvrouw.

 

Verder heb je ook nog de ‘coaches’ die erin stappen voor de ‘business’. Geen achtergrond in voeding, geen achtergrond in fitness, nooit de producten gebruikt, maar iemand heeft hen een schitterend aanbod gedaan waarbij ze op korte tijd rijk kunnen worden, en dus gaan ze mensen begeleiden. Opeens zijn ze ‘coach’ en ‘personal trainer’. Voeding en fitness zijn zo’n complexe items, en sinds ik hier meer over weet, vind ik het bijzonder gevaarlijk om daar zonder voorkennis aan te beginnen.

 

Er zijn zeker bekwame coaches in die sector, mét personal trainer opleiding, mét diploma aflankconsulent, maar check voor alle zekerheid even de voorkennis van je coach.

Conclusie:

 

De producten zijn eerlijk, en dat wil zeggen dat alles wat er in zit op het etiket staat, en omgekeerd. Dan moet je enkel nog het etiket kunnen lezen natuurlijk. Verder heb ik nooit problemen ondervonden met de versheid of kwaliteit van de producten op zich. Alles is correct en goed georganiseerd.

 

Heb je moeite om een gezond ontbijt te nemen? Dan is een maaltijdshake een manier om je calorie-inname te beperken. Ook kan een maaltijdvervanger een oplossing zijn als je geen tijd hebt om een gezonde lunch te maken. Dan is zo'n shake nog altijd een betere oplossing dan junkfood of maaltijden skippen. Je krijgt dan wel veel snelle suikers binnen.

 

Maaltijdvervangers zijn ook een manier om een ongezond voedingspatroon te helpen omzetten naar een gezondere levenswijze, een drive zeg maar, een mindset, eerder dan dat dit te danken is aan de kwaliteit van de producten, of de samenstelling ervan.

 

De enige categorie waar ik enigszins kan inkomen in het gebruik van maaltijdvervangers als voedingssupplement, is bij duursporters. Voor alle andere categorieën zitten er naar mijns insziens te veel suikers in de producten, en vormen deze geen toegevoegde waarde aan een gezonde levensstijl.

 

Kies je voor maaltijdshakes via een distributeur, check dan je coach, zodat je zeker bent dat hij of zij de nodige achtergrond heeft om jou op een goede manier te begeleiden, én dit ook doet omdat het zijn of haar passie is om mensen te helpen.

 

 

 

Citytrips: Lissabon

Posted by Fébe Verbesselt on April 25, 2016 at 3:35 AM Comments comments (296)

Van alle citytrips was Lissabon één van de beste, zo niet de beste die ik maakte. Wie op zoek is naar een makkelijke citytrip, voor elk wat wils en zonder veel miserie, is Lissabon de perfecte keuze.


Het begint al in België, want Ryanair vliegt vanop Zaventem rechtstreeks naar Lissabon. Bovendien zijn de vluchttijden interessant, zodat je zowel heen als terug met de trein naar de luchthaven kan. 

In Lissabon zelf komt de metro tot in de luchthaven, en vervoert je naar waar je maar wilt in de stad. Voor een citytrip is een 72u ticket het interessantst, waarmee je onbeperkt kan rondreizen en zo de stad tot in alle uithoeken kan verkennen.


Wij kozen voor een hotel dicht bij een metrostation, op 10min met de metro van het centrum, Ibis Hotel Lisboa Jose Malhoa, waar we 112€ betaalden voor 3 nachten. Vluchten naar Lissabon met Ryanair vind je al vanaf 50€ H&T, dus voor 100€ per persoon beleef je een toffe driedaagse in een stad die heel wat te bieden heeft.


Want in Lissabon is er voor iedereen plezier te beleven: zowel fanatieke shoppers, als cultuurfanaten, als nachtuilen komen in Lissabon ruimschoots aan hun trekken. Het leuke is dat alles dicht bij elkaar ligt. In het centrum heb je gezellige winkelstraatjes, grote pleinen met indrukwekkende historische gebouwen, kleine pittoreske straatjes met kleurrijke huizen waar de was buiten hangt, en grotere geplaveide straten waar de welbekende oude tram passeert (waar je trouwens ook met je 72u ticket op kan).


Aan de buitenkant van het centrum heb je de gezellige dijk waar je kan wandelen langs de monding van de rivier de Taag, en de grote brug erover kan bewonderen. Een ideale plaats om even uit te rusten in één van de ligstoelen, en terug op te laden met een cocktail en een taartje, de wereldberoemde 'Pasteis de Nata'. Voor een strand moet je iets verder reizen, en een trein of bus nemen, want Lissabon ligt niet aan de zee. Maar in Lissabon zelf is er zo veel te doen dat het de tijd en de moeite eigenlijk niet waard is om zo ver te rijden, tenzij je natuurlijk een weekje boekt.In de buitenwijken van Lissabon heb je ook nog verschillende shoppingmalls, die toch nog altijd makkelijk te bereiken zijn met de metro.


Wij hebben pas de laatste avond de havenbuurt ontdekt, wat eigenlijk heel jammer was, want daar is het ook super gezellig vertoeven. Veel restaurantjes langs een grote dijk, overal lichtjes en een gezellige drukte. Dichtbij die buurt vind je ook de bekendste bars en clubs. Informeer goed op voorhand welke tram/metro je moet nemen, want wij zijn zomaar met de TripAdvisor app aan het wandelen geslagen, met grote blaren als gevolg. Ladies op hakjes die 5km moeten wandelen is niet zo een goed idee... Toen we in de club aan kwamen, konden we eigenlijk al niet meer stappen :D Om terug te keren heb je sowieso een taxi nodig want de trams rijden zo laat niet meer. Enige nadeel aan het uitgaan daar, is dat het allemaal heel laat op gang komt, pas rond 2-3u. Niet zo handig als je de dag erna op sightseeing wilt!

Een buurt die wij niet gedaan hebben, is Belem, met de bekende toren van Belem. Wij hadden al genoeg te doen in Lissabon zelf, dus hebben we die bewust overgeslaan. Die komt nog aan bod bij een volgende citytrip, want ondanks dat ik niet vaak meerdere keren naar dezelfde plaatsen terug keer, is Lissabon één van de weinige steden waar ik zeker nog eens naartoe wil.

Brinta / Havermout Pannenkoekjes zonder banaan

Posted by Fébe Verbesselt on April 25, 2016 at 3:25 AM Comments comments (204)

Meestal maak ik proteïnepannenkoekjes uit een mix van Body & Fitshop, maar als ik op zondag even wat meer tijd heb, en er mogen wat extra koolhydraten bij zijn, dan vind ik het leuk om met vanalles en nog wat te experimenteren, en mijzelf te trakteren op een guilty pleasure.


Deze pannenkoekjes kan je eten als ontbijt of als tussendoortje, ze vullen enorm goed. Wie niet vast hangt aan macro's of calorieën, kan er gerust nog wat extra fruit bij voegen.


Voor 4 porties heb je nodig:

125g Brinta (volkoren graanontbijt) of 150g havermout (ik verkies Brinta omdat de vlokjes dunner zijn)

300ml gezoete amandelmelk

100ml melk

20g Musculi Low Lactose Vanilla of een zakje Kyalin dessert Vanille

2 eitjes

10g kokosolie


Alles samen mixen in de blender, dan schep je twee eetlepels van het deeg in een pan, goed uitsmeren (deeg is nogal dik), en bakken.


De mengeling is trouwens ook super lekker om gewoon uit te lepelen ;)


217Kcal

14g Proteine

29g Koolhydraten

4g VetEitjes - Hoeveel mag ik ervan eten?

Posted by Fébe Verbesselt on April 22, 2016 at 6:20 PM Comments comments (293)

Het is een gekend statement: eitjes zijn niet goed voor je cholesterol!


Maar is dat wel waar? Wat beïnvloedt je cholesterol precies, wat is cholesterol en hoe wordt dit beïnvloed door het eten van eitjes? En als hamvraag: hoeveel eitjes mogen we nu eigenlijk eten?


Laten we eerst eens kijken wat cholesterol is. In onze bloedbaan bevindt er zich 'goede' en 'slechte' cholesterol. De LDL (Low Density) of slechte cholesterol reist van de lever naar de cellen. Bij een teveel aan slechte cholesterol kunnen de bloedvaten of aders hierdoor dichtslibben. Goede cholesterol (HDL of High Density), verzamelt het teveel aan LDL en brengt dit naar de lever. Het is dus belangrijk dat er een goede verhouding is tussen HDL en LDL. Is er meer 'slechte' cholesterol aanwezig in je lichaam, dan zeggen we dat de cholesterol verhoogd is. Een verhoogde cholesterol (of dus een teveel aan LDL) verhoogt de kans op hart- & vaatziekten.


Waardoor verhoogt je cholesterol? Recente onderzoeken hebben aangetoond dat een verhoogde cholesterol in direct verband staat met het eten van verzadigde vetten en transvetten. De verschillende soorten vetten zal ik in een andere blogpost eens bespreken, maar verzadigd vet vind je bijvoorbeeld in volle melkproducten, vet vlees, chips, taart, enzovoorts. 


Je cholesterol zal dus niet verhogen door eitjes te eten. Hoeveel eitjes mag je dan wel eten? Eitjes zijn heel gezond, laag in calorieën, en zijn een goede bron van proteïne. Natuurlijk is het belangrijk om gevarieerd te eten, en hangt de hoeveelheid eitjes die je best eet af van persoon tot persoon.


Ik, als fervent sporter, eet zo'n 16 eitjes per week, waarvan ongeveer 4 volledige eitjes, de rest enkel het eiwit. :) Door je te beperken in eigeel, heb je enkel de proteine binnen, en zit je lager in calorieën en in vetten.


Gemiddelde voedingswaarde van 1 ei:

80kcal

Proteine 7g

Koolhydraten 0,5g

Vetten 5,8g


Gemiddelde voedingswaarde van 1 eiwit:

11kcal

Proteine 3g

Koolhydraten: 0g

Vetten: 0g


Eet dus gerust een eitje extra dit weekend! ;) 


Rss_feed